Case Study - The Bus Shelter Dorset

steel the bus shelter dorset

The Bus Shelter Dorset is a registered charity offering rough sleepers with a local connection to the area somewhere safe to stay. In January 2018 they set out a double-decker bus with individual bunks to provide warmth and support to rough sleepers. Providing both physical and mental support to them for the duration of their stay.

In 2020 Newspace was asked to consult on a full design and build concept for housing 12 adults in temporary accommodation. The space was to provide somewhere roots could be established, support and guidance would always be available and the community spirit associated with the bus could continue to grow.

Keeping to a modest budget Newspace offered an array of bespoke units; with the client opting for 14 over height units at 9 foot wide. The units were designed to allow them to be transported in pairs helping keep delivery costs to a minimum.

12 of these units were set out as bedrooms with ensuite shower rooms to provide a safe and secure space for each individual.

The two remaining and slightly larger units gave the charity its first dedicated secure office space and further communal space to be used as a learning/games room. Both the open-plan office and games room were flooded with natural light by the addition of roof-mounted skylights.

These 14 units were centered around a large modular facility that housed not only the communal kitchen area and dining space but also a lounge area, complete with an entertainment hub to bring the people staying in the village together.

the bus shelter dorset modular accomodation
the bus shelter dorset modular building
The finishing touches to this fantastic project are evident in the attention to detail specified by the client and executed by the Newspace team. The units showcase colourful, high gloss, 2 pack paint in a variety of blue and purple shades making them bright and welcoming. Bespoke doors with secure master key systems, UPVC double glazed windows and roof lights were also installed for enhanced security and comfort.
Inside each bedroom special bed platforms were built to maximise the storage space beneath, and sockets with USB charging points were fitted as standard. The shower rooms featured sealed vinyl to create a wet room and minimise any risk of flooding in the future.
the bus shelter dorset
newspace containers arial photo medium
Scroll to Top